Leipä ja karppaaminen

Jos luulet että leivän syönti on kiellettyä kun karppaat, saatat hyvinkin olla väärässä. Suomessa on jo ainakin kolmella leipomoyrityksellä tuote, jossa hiilihydraattien määrää on saatu vähennettyä siten, että sen nauttiminen on sallittua nyt myös karppaajille.

Normaalistihan karppaaminen aiheuttaa varmasti monelle leipomolle sydämentykytystä koska karppaajat kaihtavat tuotteita, jotka sisältävät paljon hiilihydraatteja. Karppaajat jättävät kaupan hyllylle pastan, perunan, riisin, sokerin ja makeiset sekä leivän. Jälkimmäiselle ei niin enää tarvitse tehdä, vaan leipomot valmistavat nyt myös vähähiilihydraattisia leipiä jotka sopivat myös karppaamalla laihduttaville. Ja karppaaminenhan ei välttämättä ole pelkkää ole pelkkää laihduttamista vaan se voi olla myös elämäntapa, se sopii siis kaikille niinkuin nyt myynnissä olevat vähähiilihydraattiset leipomotuotteetkin.

Karppajillekin sopivia leipiä tekevät ainakin Perheleipurit, Vaasan ja Fazer

Perheleipurit valmistaa Karppinen nimistä leipää ja se on suomessa ensimmäisenä myyntiin tullut vähähiilihydraattinen leipä. Karppinen leipää tehdään aivan kuten normaaliakin leipää, valmistuksessa ei kuitenkaan käytetä viljaa niin paljon kuin normaalisti leivän valmistuksessa, vaan sitä on korvattu mm. kananmunalla, öljyllä ja siemenillä. Sen hiilihydraattipitoisuutta on tällä tavalla saatu vähennettyä ja toisaalta sen ansiosta leivän sisältämän rasvan määrää lisättyä.


Vaasan valmistama leipä karppaajille on nimeltään Minihiilari. Leipä sisältää paljon siemeniä ja se sisältää hiilihydraatteja 70% vähemmän kuin mitä on tavallisessa sekaleivässä.  Leivässä käytetään  proteiinia joka on viljan omaa ja se sisältää myös auringonkukan- ja pellavan. Minihiilari leivässä ei ole laisinkaan pähkinää tai kananmunaa ja se on myös täysin lisäaineeton.

Fazer puolestaa valmistaa karppaajille sopivaa Real MAX -leipää, joka taas on ensimmäinen proteiinileipä jota suomessa valmistetaan. Real MAX -leivässä on Fazerin mukaan esimerkiksi rahkaan ja normaaliin sekaleipään verrattuna kaksinkertainen määrä proteiinia.